Web
Analytics
MØTER / REFERATER / MØTEREFERATER 2023-24


Onsdag 23. august besøkte vi Stange Gårdsprodukter. Det viste seg å være produksjon av chili som var tema, ikke kylling. 


Arnt Harald Stange drev kyllingproduksjonen, men solgte for en del år siden. 
Nå dyrker han chili i drivhus og har noen høns. 
Han dyrker mange ulike slag chili, med ulik smaksstyrke. Det er stor etterspørsel. Han er i ferd med å lage avtale  med Norgesgruppen.
Arnt Harald dyrker etter økologiske prinsipper og sår nye planter hvert år, selv om planetene er flerårige.
Han har ca. 2000 planter og kan produsere opp til 800 kg chili.

Chili selges fersk og tørket. Chili  holder seg fersk en stund i kasser med hull. Arnt Harald får laget salsa, suser og pickles med chili. Kokkene på SMI-løkka lager sausene.

Lus kan skade plantene, men det har ikke vært problemer med lus i drivhuset.

Styrken på chili angis på Scoville-skalaen, som forteller om opplevd smaksstyrke. Drives plantene fort frem, blir fruktene mildere. 

President Trond takket av på vanlig måte.

Mrh Astrid

Onsdag 30. august: Svalbard – brennhet utpost hvor øst møter vest ved Per Annar Holm

Det bor vel 2500 personer på Svalbard, hvorav 200 er fra Ukraina og 50 fra Russland.  Ca 35 % er ikke fra Norge, dette skyldes til dels valgordningen.Holm trakk trådene tilbake til oppdagelsen av Svalbard på 1100-tallet, og baron «Fritz» Wedel-Jarlsberg, som kuppet suvereniteten for Norge i 1920.

 

Målene for Svalbard er:

 

  • Håndheve norsk suverenitet
  • Ro og stabilitet
  • Bevare naturen
  • Opprettholde et norsk samfunn

 På Svalbard er det 16,2 % flat skatt, alt er tax-free, og kun 2/3 har stemmerett (krever 3 års botid i Norge). Russland driver med missiltester mellom Svalbard og fastlandet.  Videre trykker russiske interesser på for å få til masseturisme der, med fokus på betalings-sterke turister.  Tidligere har det vært utveksling med russerne mtp idretts- og sjakk med besøk 2 gg hver vei pr år.  Dette er stilt i bero nå. Videre har China begynt å vise sin interesse. Det skal ikke være militært nærvær der.  Norge er jevnlig tilstede med kystvakta samt en fregatt pr. år.  En del av fokuset for dette er beredskap ved ulykker og evakuering fra cruiseskip.

 

 Å bo og leve på Svalbard er spesielt mtp at det ikke er et ordentlig tilbud på helsesektoren og begrenset på kompetanse for barn med ekstra behov, og det er ikke psykolog- eller veterinærtjeneste der.  Fokus er på forskning, utdanning og reiseliv.

 

 Å etablere seg der er dyrt, bare startpakke med klær og transportmiddel koster 150 000 kr pr. voksen, og alle som bor der må ha jobb/ forsørge seg selv. 90 % av boligene er eid av staten, og er veldig kostbare tross moderat standard. Staten har flyttet Norsk helsenett og Forbrukertilsynet dit. 

 

Til slutt var Holm innom at det kan være krevende å leve et sted hvor det er mørkt halve året, og at den eksisterende infrastrukturen (vannforsyning ol.) er begrenset til ca 2500 beboere, og var inne på at man kan stille spørsmålet «hva nå, Svalbard»?

Foredraget var veldig interessant, og pekte på en del interessante forhold rundt Svalbard som vanligvis ikke berøres.

President Trond takket av på vanlig måte.

Med rotaryhilsen, Astrid


Onsdag 6. september ble medlemsmøtet avholdt på Ukrainasenteret "Vi Sammen". 

Det var et underholdnings-møte med sang og personlige synspunkter om Ukraina.

Anastasiia ønsket velkommen til senteret og takket for vår støtte. Det ble servert kaffe, te og kaker - alt ordnet (og bakt) av ukrainske damer på senteret. Innkommende president Dag ledet møtet. Han ønsket gjestene velkommen og markerte Unn-Tone sin fødselsdag.  Dag refererte kort fra distriktskonferansen sist helg. Gunnar L introduserte kveldens underholder Alen Seblani.  

Alen er 30 år gammel og tannlege-utdannet i Ukraina. Han jobber for å få norsk godkjenning. Alen er en dyktig sanger og trubadur, og kom til Norge i 2022. Han har brukt norske sangtekster aktivt i sin språkopplæring.  Etter at et opptak fra en underholdning på Læringssenteret ble delt, tok Lars Lillo Stenberg kontakt. Alen skal delta på konsert med De Lillios.

Alen startet med å takke for støtten fra Rotary til senteret. Han sang sanger av De Lillos, Jahn Teigen, Lillebjørn Nilsen, Lars Bremnes og Beatles. På oppfordring sang han et par Ukrainske sanger. Alen svarte på noen få spørsmål om Ukraina, men det var sang som ble møtets hovedtema.

Dag takket av med en sjokolade-gave. 

Britt kom med en "snikreklame" for utstilling i Apenesgården i Horten - tre helger fremover.

Gunnar L informerte om dugnaden på Slottsfjellet.  Vi skal rydde foran Vandrerhjemmet og nord på området. Se egen informasjon.

Rotaryhilsen fra Astrid

På dugnaden onsdag 13. september  kuttet vi vekk mye av årets imponerende plantevekst rundt vandrerhjemmet og den gamle smia på Slottsfjellet. Som vanlig hadde Gunnar L med traktor, noe som lettet arbeidet med å transportere  kvister og annet planteavfall til container.
Etterpå var det sveler og kaffe hos Margrete på vandrerhjemmet.

Jeg minner om at 27. september er det økonomimøte + 15 minutters presentasjon av ny utvekslingsstudent.

Rotaryhilsen fra Astrid

Onsdag 20. september hadde vi besøk av Thorbjørn Færøvik som holdt et veldig interessant foredrag over temaet: "Hvor går Kina?"

Undertittel var: "Status for Kinas utenriks-og sikkerhetspolitikk".
Vi reklamerte litt for møtet hos våre naboklubber og andre i forkant, og hadde 21 gjester på møtet!

 Rotaryhilsen fra Trond



Referat Økonomimøte

Jarlsberg Rotary Klubb  27.09.2023

Til stede:

Knut Aandahl, Per Aas, Trond R Aas, Per-Erik Aasum, Berit de Vries, Svein Gansum, Tore Gjelsås, Lisbeth V Glad, Astrid Knutsen, Rolf Ivar Krohn, Line Langnes, Sverre Linnestad, Jomar Melen, Edvar-Ståle Otterstrøm, Knut Roberg, Jan Henning Skaar,   Gro M Skjøtt, Tor T Olsen, John Vikne og Leiv Øye

Regnskap med noter, balanse og utkast til budsjett var sendt til alle medlemmene i forkant.

Regnskap 2022/2023

Regnskapet ble gjennomgått.

Notene forklarer hva som ligger i tallene i ulike poster.

Balanse 2022/2023 ble gjennomgått

Regnskapet er revidert. Møtet hadde ingen innvendinger.

Budsjett 2023/2024

Styrets forslag til budsjett ble lagt frem.

Det er et underskudds-budsjett fordi klubben har større utgifter enn vanlig dette rotaryåret.

Styret foreslo en økning på medlemskontingenten på kr- 100,- pr halvår, fra 01.01.2024.

Møtet vedtok økningen.

Bidrag til TRF ble drøftet. Møtet vedtok at vi ikke øker vårt bidrag i inneværende rotaryår.

Budsjettet ble godkjent

Årsberetning for Jarlsberg Rotaryklubb, Rotaryåret 2022-2023

Tore Gjelsås leste årsmeldingen

Årsmeldingen ble godkjent.

Astrid Knutsen, referent

Klubbmøte samme dato:

På siste møte kom utvekslingsstudent Malvina Thrier fra Sveits på besøk. Hun  presenterte seg på norsk!
Malvina er fra Basel i den tysktalende delen av Sveits. Hun er glad i friluftsliv, har spilt fotball, liker å sykle og trener nå friidrett (løping, mellomdistanse) med Tønsberg Friidrett. Hun går nå på Greveskogen vgs.

Britt`s 5 minutter:
18. oktober skal vi få omvisning på Stortinget med Erlend Larsen.
Vi møtes ved hovedinngangen på Løvebakken kl. 17.45
Det blir ikke felles transport. Siste tog du kan ta fra Tønsberg, er kl. 16.08.
Det er "flyplass-sikkerhet" på Stortinget, så Erlend Larsen må ha navn tilsendt senest to dager før. Påmelding til Astrid.
Påmeldingsfrist søndag 15. oktober kl. 20.00. 
Økonomimøte med årsberetning
Det skrives eget referat, som vil bli lagt ut på hjemmesiden.

Tore Gj`s 5 minutter
Det er endringer på hjemmesiden vår.
Nyhet: Nå kan du lese Rotary Norden på norsk. Det er link til venstre på siden.
Møtekalenderen blir oppdatert ved endringer. 

Edvar-Ståle kom med forslag om å profilere vårt arbeid på Ukrainasenteret. Vi kan bli en mer attraktiv klubb ved å vise hva vi gjør.

Mvh Astrid

Onsdag 4. oktober  hadde vi besøk av Arnfinn Brean som fortalte om Rotary Fellowships.Dag C åpnet møtet og leste opp fødselsdager i oktober. Undertegnede ga en gave til Frans som takk for en strålende tur for medlemmer til Belgia.
Jan Henning introduserte foredragsholder, som er medlem i Stokke RK.
Fellowships er tema i juni for alle rotaryklubber. Det finnes 102 ulike Fellowships
Fellowship er rotarianere som vil treffe andre rotarianere med felles interesse. De treffes online og/eller fysisk. Fellowships drives stort sett etter samme mal. Noen har ukes-samlinger, f.eks skimesterskap.  De fleste er hobby-, yrkesmessige- eller sosiale interessegrupper. Felles for alle er at de har service-prosjekter.
Fellowships er åpne grupper. Man må f-eks ikke eie en hest for å være med i gruppen.
Motorsykkel er en av de største gruppene. 
Fellowships er først og fremst sosiale arrangementer. Arnfinn Brean har vært med i skigruppen og har flere medaljer fra konkurranser. De samles årlig i USA. VM for rotarianere har vært arrangert i Europa.
Arnfinn Brean gikk gjennom mange av de ulike Fellowships. Ektefeller, samboere, barn og venner kan bli med på arrangementene.
Opprettelse av et nytt Fellowship følger klare retningslinjer og må godkjennes av RI. Et Fellowship har tydelig formål og vedtekter
I Rotary er Fellowship en organisasjon på linje med Action Group, organisert under Global Network Group.

Mrh Astrid

Onsdag 11. oktober hadde vi møte der Janniken Klavenes og Erik Skaaheim Haug holdt foredrag om "Kreftforskningen og status for kreftforskningen i dag".

President Trond åpnet møtet og ønsket gjestene velkommen. Deretter introduserte Jomar kveldens foredragsholdere.
Janniken Klavenes holdt første del av foredraget. Hun er ansatt i Kreftforeningen og jobber med markedsføring og finansiering.
I Norge er det ca. 316 000 mennesker som har/har hatt kreft.  3 av 4 overlever.
Kreftforeningen driver på innsamlede midler, gaver, testamentariske midler, midler fra stiftelser, Forskningsrådet, EU og Kreftforeningen.
Pengene brukes innen 6 hovedområder: 
Informasjon - omsorg og støtte - forskning - forebygging - praktisk arbeid - internasjonalt arbeid.
Mest penger brukes til forskning. 
Janniken snakket litt om ulike nyere behandlingsmetoder, som immunterapi. Nye lovende kreftmedisiner gir bedre resultater i form av at flere friske, og flere lever lenger med sin kreft.
Det er mye informasjon på Kreftforeningens hjemmeside.
Regionkontoret til Kreftforeningen (sør-øst) ligger i Tønsberg.
Kreftforeningen støtter 200 pågående forskningsprosjekter. De bevilger 250 millioner kroner +/- årlig til forskning. Midlene fordeles på "fri forskning" (forskere bestemmer) og "strategisk satsning" (løse konkrete problemstillinger)
Kreftforeningen har etablert ekspertgrupper på fire områder:
hjernekreft - spiserørskreft - bukspyttkjertelkreft - lungekreft.

SiV har mange forskningsprosjekter på gang. Overlege ved urologisk avdeling Erik Skaaheim Haug fortsatte med andre del av foredraget. Han er leder for urologisk forskningsgruppe ved SiV og er tilknyttet nasjonale grupper som jobber med kreftforskning. 
Det foregår mye i Norge og vi bidrar internasjonalt, særlig i Skandinavia. SiV deltar i nordiske studier.
Målsetting ved forskning er å finne ny kunnskap og sette den i en sammenheng. Effekt på gruppenivå.

Sykehus som ikke er universitets-sykehus har vanskeligere med å få midler til forskning. Samtidig har de mange pasienter med kreftdiagnoser. SiV får midler fra: KlinBeforsk, Nordic Cancer Union og Kreftforeningen.
Erik Haug fortalte om kliniske behandlingsstudier og om studier som inkluderer pasienter, og viste tabeller med statistikk. Antall studier som inkluderer pasienter skal økes. 
Dersom prøver og informasjon fra/om pasienter skal brukes i forskning, kreves samtykke.

Kreftbehandling har virkninger og bivirkninger. 
Forskningspoliklinikk på SiV er under etablering, gjort mulig pga tildeling av midler. 
Videre snakket han om kreft som en naturlig del av livet. Viktige faktorer er alder og uflaks. Risikofaktorer er f.eks røyking og arvelige faktorer. Vi kan ha forstadier til kreft i kroppen som kroppens eget immunforsvar "luker ut".
Kreft er ikke én sykdom, men mange hundre tilstander.  Biologien er bestemmende for kreft: kreften kan være mer eller mindre "hissig", OG er avhengig av hvor kreften oppstår.

Forskning gir ofte tilleggs-effekter, effekter på flere områder. Dette kalles Hawthorne-effekt.
På SiV er det kliniske kreftstudier, hvorav 5 er på urologisk seksjon. Erik Haug fortalte om prostatakreft og studier. Mange lever lenge med denne kreftformen. Ny studie om behandlingsmetode med varmebehandling av svulst i stedet for operativt inngrep.
I Norge får relativt sett mange menn prostatakreft. Mange testes og diagnostiseres. 
Hvorvidt de eldste mennene (75 +) skal gjennomgå behandling er et diskusjonstema. Effekt og bivirkninger må vurderes.

Foredraget ble avsluttet med spørsmålsrunde.

President Trond takket av på vanlig måte.

Mrh fra Astrid 

I uken som var hadde vi to muligheter til å delta på interessante møter.
Jeg har fått tilbakemelding om at Intercitymøtet mandag 16. oktober med temaet "Ungdom for fred", var et godt møte.
Onsdag 18. oktober fikk vi omvisning på Stortinget av Erlend Larsen, hadde også et interessant og lærerikt møte. CICO Tore Gj har lagt ut bilder på Facebook.

Rotaryhilsen fra Astrid

Onsdag 25. oktober holdt Mikael Larsen foredrag om kunstig intelligens, KI. Mikael er et av barnebarna til Frans. Han har jobbet med KI i flere år.
Et meget interessant og aktuelt foredrag om Kunstig Intelligens (KI). Engelsk betegnelse: AI (Artificial Intelligence). Han viste oss forskjellen på å hente informasjon via KI og den normale måten - via søkemotor på nettet. En god beskrivelse av forskjellen er: Søkemotor på nettet kan sammenlignes med å gå på biblioteket uten hjelp fra andre. Med KI får du bibliotekaren til å svare på alle dine spørsmål og hjelper deg på alle måter å finne frem til det du er ute etter.
For å bruke KI må du legge inn følgende app på Iphone, IPAD eller PC: ChatGPT.

Det kom mange spørsmål. Mikael kunne svare på alle. 

Takk til Jan Henning, som skrev referat.

Rotaryhilsen fra Astrid


Onsdag 1. november hadde vi valgmøte, fulgt av foredrag om TRF.
President Trond åpnet møtet og gratulerte medlemmene som har fødselsdag i november.
Referenten er fortsatt preget av korona-tåke og ber om tilgivelse for eventuelle faktafeil i referatet. 
 
Onsdag 15. november  hadde vi besøk av Fredrik Toftegård fra Vinmonopolet i Åsgårdstrand, som holdt foredrag med overskriften "Vinmonopolet sett i et 100-års perspektiv" .
 
President Trond åpnet møtet.
Gunnar L presenterte foredragsholder.
 
Fredrik Toftegård hadde delt foredraget inn i tre deler: 
 - Historie, 
 - Kundeservice 
 - Anbefalinger for drikke til julemat
 
Han har jobbet i Vinmonopolet siden 2005 og har utdanning innen vin og brennevin. Vinmonopolet (VP) tilbyr mange ulike utdanninger for ansatte.
Historie
Vinmonopolet feiret 100 år i 2022.
I union med Danmark var det strenge regler for alkoholsalg. I 1814 ble reglene for brennevin liberalisert. I perioden 1830 - 1840 økte alkoholforbruket, noe som la grunnlaget for avholdsbevegelsen. I 1871 ble det første samlaget etablert, der overskuddet skulle gå til almen-nyttige formål.
1913: salg an vin og brennevin kun i store byer. Etter 1. verdenskrig ble det innført forbud mot vin og brennevin. Mange ville beholde dette, men det endte med at et monopol ble opprettet. I 1926 ble forbudet opphevet.
Etter 2. verdenskrig ble det en eksplosiv økning av forbruk. Det førte til svartelisting av personer
I 1930 ble det bygget produksjonsanlegg på Hasle som produserte bl.a "forskåret" brennevin, som ble blandet med importert brennevin.
I etterkrigsårene ble butikkene modernisert. Motstand mot VP. I 1975 kom reklameforbudet. Etter flere store polstreiker økte hjemmebrenning og smugling.
Fra 1980-tallet gikk VP over til markedsorientert drift. Etter hvert ble VP og Arcus delt, der VP har salg og butikk mens Arcus driver Hasle.
På slutten av 1990-tallet fikk man tillatelse til å øke antall butikker og utvide åpningstiden. Noe senere ble butikkene selvbetjente.
Kundeservice
VP har økt fokus på kundeservice og kompetanse.  Samfunnsansvar: Gjennom ansvarlig salg og regulert tilgjengelighet skal VP AS bidra til å redusere alkoholforbruket. 
De har et et mål om "bli ønsket av alle" for at VP skal bestå.
VP er 100% statseid.
Strategi:
  1. Faghandel i verdensklasse (kunde, vareflyt, produkt)
  2. Verdiene raus, solid og dynamisk
  3. De 5 absolutter: se, spør, lytt, tilby og takk
Brennevins-forbruket er nedadgående, mens vinforbruket øker
VP har vært på omdømme-toppen gjentatte ganger, bl.a i Norsk Gallup
Julemat
Fredrik Toftegård kom med forslag på vin, brennevin, øl og alkoholfrie drikker til de tradisjonelle julemiddagene.
 
President Trond takket av på vanlig måte.
 
Mrh Astrid
 
Onsdag 22. november sang av Johan C. Novsjø og deretter diskuteringa v rekrutteringsmøte i februar 2024.
Onsdag 29. november Richard Fossum kåserte om Færder nasjonalpark
 

Referat formøte med DG Ole Sverre Lund

06.12.2023

Til stede:    DG Ole Sverre Lund, AG Jan Petter Bergan, Trond R Aas,

                   Dag Carlstedt, Arne Lie, Tore Gjelsås, Kari von Hafenbrädl,

                    Anne Arveschoug og Astrid Knutsen

Forfall:        Leiv Øye, Line H Langnes og Tore Revå

President Trond åpnet møtet og ønsket DG og AG velkommen.

Trond hadde forberedt møtet godt og viste PowerPoint med temaene:

1.              Generelt om klubben

2.               Organisering og ledelse – Status for registrering av roller i        Medlemsnett

3.              Mål og planer for klubben – Status for registrering i Club Central

4.              Sterke sider og utfordringer

5.              Medlemsutvikling og medlemmenes engasjement

6.              TRF og klubbens prosjekter

7.              Ungdomsarbeid

8.              PR, kommunikasjon og omdømme

9.              Klubbmøter og klubbmiljø

10.                   Deltakelse på Rotary Leadership Institute (RLI)

11.                   Økonomi

12.                   Hvordan kan distriktsorganisasjonen hjelpe klubben

 DG Ole Sverre Lund hadde vært på medlemsnettet, hjemmesiden vår og FaceBook-siden i sin forberedelse.

 Punktene ble gjennomgått. DG hadde flere spørsmål underveis. Han ga mye positiv tilbakemelding på hvordan klubben blir drevet.

DG har skrevet en grundig oppsummering av møtet, som er sendt til alle medlemmene i JRK.

Astrid

 
Onsdag 10. januar var tema "Quiz om viktige, morsomme og slående fakta" ved Erland.

President Trond åpnet møtet og ønsket alle et godt nytt år. Han minnet om påmelding til teatertur til Oslo. Johan Christer Novsjø.
Det er møtefri 27/3 -  påskeuka.

Erland ledet oss gjennom en uhøytidelig lag-quiz med morsomme spørsmål fra ulike temaer.
Det ble mye undring og latter.
Eks: Grekerne tynner ut vin med vann. Hvorfor?
 
Møtet ondag 17. januar ble avlyst grunnet snøstorm!
 
Onsdag 24.januar Aasgaard Gilde
 
Onsdag 7. februar hadde vi besøk av Fredrik Knoph Haugen og Karl -Wilhelm Kirkedam - Dublik som fortalte om "El-bilens fremtid i Norge"

President Trond åpnet møtet. Han gratulerte med fødselsdag i februar og presenterte foredragsholderne.
De er begge i styret i Elbil-foreningen lokalt

Det er 120 000 medlemmer i Elbil-foreningen, med 14 lokallag.
5/3 er det Elbil-dagen på Gjennestad. 

Fredrik og Karl-Wilhelm ga et historisk tilbakeblikk om elbiler i Norge; fra Think for 20 år siden frem til i dag:  Nå har vi har el-brøytebiler som kan brøyte 10 timer sammenhengende. 
Det er 773 369 registrerte elbiler i Norge.

Det er mye informasjon på elbil.no  Der kan du legge inn ønsker/preferanser i "elbilvelgeren" for å finne forslag til bil som passer for deg.
Elbilstatistikk.no oppdateres kontinuerlig.

27 bilmerker selger nå bare elbiler. Mange produserer både elbiler og fossile biler. 
I 2023 ble det solgt flere elbiler enn dieselbiler i EU.
Lading av elbil fra solcelletak fungerer godt. 
Man kan overføre strøm fra elbil til f.eks campingvogn. 

Det ble spørsmål om lading og ladestasjoner. 
Det etablereres stadig flere laderestasjoner. Pris varierer.
Hurtiglading med batteribuffer = containerbasert hurtiglader-stasjon. Disse hindrer overbelastning av nettet. Slike er bl.a i drift på byggeplasser der strøm mangler.

Elbil er en klimasuksess. Det kutter 2 tonn Co2/bil/år.
i 2022 hadde 89% av elbileiere hjemmeladere. 
Batterier kan gjenbrukes. Fortum mener at man kan gjenvinne 98% av materialene i et batteri
Varme sliter på batterier. Norsk klima er gunstig..

Andel elbil i nybilsalg i desember 2023:
Andel personbiler: 82,4%  Andel varebiler 30,5%
MÅL: I 2025 skal alle nye person- og lette varebiler være nullutslippsbiler.

Aktiviteter i Elbil-foreningen:
 - Ladekampanjer
 - Landsmøte
 - Ladeprat
 - Familiedager 

Gode råd for elbil-hverdagen:
 - Lad når du kan, ikke vent til du må
 - Ikke lad mer enn du trenger for å komme frem
 - Ha ladeapper og ladebrikker klare før du reiser
 - Vis kø-kultur på ladestasjoner
 - Det er kortere rekkevidde om vinteren. Legg inn ladestopp

President Trond takket av på vanlig måte.


 


----------------------------------------------------------------------------------------------

Presidentens 5 minutter:
De som skal ha med kandidater 14. februar, må følge dem opp. Trond viste agenda for møtet.

Rolf Ivars 5 minutter:
16. april er det konsert i Tønsberg Domkirke. 50 kvinner fra Ukraina spiller på Bandora, et vanlig instrument i Ukraina. Arrangementet er et samarbeid mellom Rotaryklubbene i Tønsberg, Færder og Stokke, og Kirken. Overskuddet går til mobile klinikker i Ukraina. Billettene koster kr 375,-.
Kvinnene ønsker privat innkvartering. Meld fra til Rolf Ivar hvis du kan ta imot overnattingsgjest(er).

Tore Gjelsås 5 minutter:
Ukrainasenteret legger nå vekt på norskopplæring. Ukrainere ønsker dette. 

Astrid
 
 
Onsdag 28. februar kom Kjersti Jacobsen og fortalte om "Veier i Tønsberg oppkalt etter kjente personer". Undertittel: "Hvem var de og hvorfor ble de valgt?"

President Trond åpnet møtet og ønsket spesielt velkommen til 8 gjester.
Jan Henning presenterte foredragsholder. Kjersti Jacobsen er rådgiver for kulturarv i Tønsberg, tilsvarende byantikvar for hele kommunen. Hun er utdannet vei-arkeolog.

Kjersti Jacobsen hadde valgt 20 veier i Tønsberg.
  1. Halfdans Wilhelmsens allé. Halfdan Wilhelmsen var skipsreder og visekonsul.
  2. Gyldenløves gate. Ulrik Fredrik Gyldenløve var greve og stattholder
  3. Severin Kjærs vei. Severin Kjær var lærer og klokker
  4. Grevinneveien. Tidligere kommunens lengste vei (7 km), og gikk til saltverket på Vallø. Het Saltverksveien. Det fortelles at  den er oppkalt etter grevinne Sophie Rigmor Amalie Wedel Jarlsberg.
  5. Harbitz gate. Johannes Winding Harbitz, skipsreder og ordfører.
  6. Anders Larsens gt. Anders Larsen var ordfører, kjøpmann og stortingsmann
  7. Griffenfeldts gate. Peder Schumacher Griffenfeld var greve og politiker
  8. Knaps gate. Georg Johan Knap var ordfører, skipsreder og stortingsmann
  9. Wilhelm Wilhelmsens vei. Wilhelm Wilhelmsen var ordfører og skipsreder. Far til Halfdan Wilhelmsen
  10. Kaptein Hoffs allé. Jacob Bendixen Hoff var kaptein og tollkasserer.
  11. Svend Foyns gate. Svend Foyn var hvalfangst-pioner og var den første til å ta i bruk hval-harpunen.
  12. Hertug Guthormsgate. "Guttegata" på folkemunne. Hertug Guthorm Sigurdsson var barnekonge. Harald Hårfagres morbror.
  13. Reidar Sendemanns gt. Reidar Sendemann var baglerhøvding.
  14. Dronning Biancas gt. Dronning Bianca av Namur, mor til Erik den 12.
  15. Peder Lagmanns gt. Peder Andersen var lagmann.
  16. Stoltenbergs gate. Carl Stoltenberg var forretningsmann, skipsreder og Eidsvollsmann.
  17. Conradis gate. Niels Jørgen Conradis var farmasøyt.
  18. Seebergs gate. Christopher Seeberg var kjøpmann og Tønsbergs første ordfører.
  19. Farmannsveien. Småkongen Bjørn Farmann, sønn av Harald Hårfagre og oldefar til Olav den Hellige.
  20. Anders Madsens gate. Anders Madsen var handelsmann og borgermester i Tønsberg
Kjersti Jacobsen fortalte om to veinavn hun har fått lov til å bestemme i Skjeggestadåsen: Pilveien og Bueveien.

President Trond takket av på vanlig måte.

Presidentens 5 minutter:
Trond minnet om konserten i Domkirken 16. april, med et kvinnelig ensemble fra Ukraina.

Neste møte er 6. mars med temaet "Femundmat"

Mrh Astrid
 

På møtet 20. mars var hovedtemaet foredrag om Quality Hotel Tønsberg – fremtidig rolle og betydning ved hotelldirektør Øyvind Hagen. Han fortalte innledningsvis om hvordan det var å drive hotellet under nedstengningen under koronaen. Det var tøft å miste booking for i størrelsesorden 100 mill kr. over natten.

Han ga videre ett innblikk i hva hotellets inntekter har basert seg på, hvor konferansemarkedet har vært veldig viktig.  Her har det skjedd et skift siden/ i løpet av koronaperiode, da kundene har lært at mye mer kan løses vha Teams-møter fremfor å møtes fysisk.

Han fortalte vide at de jobber med konsepter som gjør Tønsberg attraktive også for andre opphold enn for konferanser. Han var veldig fornøyd med at det planlegges økt hotellkapasitet i byen, og at Klubben pusser opp for å løftes til en nytt standard.

En annen ting han fortalte om var hotellets filosofi for rekruttering, og hvordan de arbeidet for å øke mangfold og å gi folk med hull i CVen en sjanse.

Etter foredraget informerte Anne A. om Ukraina-konserten den 16.4.  Den erstatter klubbmøtet samme uke, så still opp (se vedlagt info).  Det er også en bønn fra Fung. Ass. Guvernør Jan Petter Bergan om å få flere overnattingsmuligheter for damene i koret.

Jeg overbrakte videre en hilsen og info fra Gunnar Wold, som har fått fåvist kreft i nesa.  Han regner med et omfattende behandlingsprogram på SIV det kommende året, og ber om permisjon i den perioden.

Siste post som var tenkt på programmet var litt info om End Polio.  Siden tiden for møtet var (mer enn) brukt opp, Sende jeg det ut som en del av denne mailen, se under.

Neste klubbmøte er 3. april, over påske. God påske!

Hilsen Trond

 

Onsdag 3. april hadde vi besøk av Lisbeth Johansen, leder av Tønsberg Seniornett.

President Trond åpnet møtet med å tenne lys og holde minneord over Tore Gulliksen som døde før påske. Det ble avholdt 1 minutts stillhet.

Trond markerte deretter månedens fødselsdager.

Presidenten introduserte kveldens foredragsholder, Lisbeth Johansen.
Temaet var "Digitalisering i samfunnet - digitalt utenforskap". Hva er det?

Seniornettet i Tønsberg samarbeider tett med Tønsberg Kommune og har møter rundt om på eldresentre. De gjennomfører "Festival Digital" for deg som vil bli mer digital.
Målet er å inkludere eldre i det digitale samfunnet.
Lisbeth viste til Ludvig i Flåklypa: "Det er fali, det" - hans angst for forandringer. Mange eldre ønsker å komme i gang, men vet ikke helt hvordan.

Seniornett ble opprettet for 27 år siden, er landsomfattende og får statsstøtte.
Målgruppen er 55+ som ønsker å beherske nettbrett, mobil og PC. De har også veileder ift Mac. Det er 220 foreninger i Norge. Der det ikke er lokal forening, kan man melde seg direkte inn i Seniornett.
Medlemskap koster kr. 400,-/år. Da får man ukentlige tips pr e-post, tilgang til kurs og veiledning.
Tønsberg Seniornett driver veiledning og kurs hver måned på Midtløkken.

Det er tilgang til opplæringsmateriell på seniornett.no. Der er mye åpen informasjon, men man må være medlem for å kunne klikke på lenkene til mer informasjon og veiledning.
Tønsberg Kommune har opprettet "Digihjelpen" i samarbeid med Seniornett. Dette er et kommunalt veiledningstilbud i grunnleggende digital kompetanse.

Lisbeth fortsatte med å beskrive digitalisering av samfunnet som gir eldre utfordringer. Alle offentlige instanser, ferie-aktører, offentlig transportmidler mm er digitalisert.
Nettstedet Norge.no er en hendig veiviser til det offentlige. Der finner du informasjon om hvordan du kan kommunisere på nett med det offentlige, og velge digital postkasse.

I Norge er det ca 600 000 som har et digitalt utenforskap. I Tønsberg er antallet ca 8000. Kommunen har vedtatt en digital handlingsplan med konkrete tiltak.
Lisbeth viste en del nyttige apper. Hun anbefaler å ha e-post på mobil.
Det er også viktig å fokusere på sikkerhet, siden det er mange kriminelle aktører på nettet.
Det ble mange spørsmål fra medlemmene.
President Trond takket av på vanlig måte.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Quality Hotell
Adresse: Ollebukta 3
Postnummer: 3126
Sted: Tønsberg
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:15
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Færder møterom. Kan variere, så spør i resepsjonen

ENKELT Å BIDRA TIL VÅRE FOND
STØTT TRF - TRYKK PÅ SPAREGRISEN


Møtearkiv


Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Nytt fra Rotary i Norge


Distrikt - Roterende RSS


Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Quality Hotell
Adresse: Ollebukta 3
Postnummer: 3126
Sted: Tønsberg
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:15
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Færder møterom. Kan variere, så spør i resepsjonen

ENKELT Å BIDRA TIL VÅRE FOND
STØTT TRF - TRYKK PÅ SPAREGRISEN


Møtearkiv fra
før August 2022



Rotary Lenker

Rotary Norden på norsk

Hjem



Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

Distrikt - Roterende RSS

Loading RSS...